Akcije vse do - 50 %HITRO PREVERI

Tako kot imamo ljudje različne roke in noge, tako imajo tudi naši kosmatinci drugačne tačke. Poglejva si nekaj zanimivosti o njih:

Pasje tačke so sestavljene iz petih delov

Kremplji, senzorične blazinice (prsti na nogah), metakarpalna blazinica (blazinica na sredini), kremplji in zapestna blazinica (blazinica najbolj zadaj). Senzorične in metakarpalne blazinice ščitijo kosti in sklepe pasjega stopala, tako da delujejo kot amortizerji, zapestna blazinica pa deluje kot zadnja zavora, ki psom – zlasti tistim, ki iščejo pustolovščine – pomaga pri krmarjenju po strmih ali spolzkih pobočjih in površinah.

Pasje tačke so odporne na vremenske vplive

Blazinice imajo debelo plast maščobnega tkiva, ki ščiti stopala naših kosmatincev pred zmrzovanjem pri nizkih temperaturah. Ko se blazinica ohladi, arterije v stopalu prenašajo hladno kri nazaj v telo, kjer se nato segreje. Ta proces je znanstvenike pripeljal do prepričanja, da so se naši pasji spremljevalci najprej razvili v hladnejših podnebjih.

Tačke so občutljive na vročino!

Vroče površine, kot so pločniki, lahko povzročijo mehurje in opekline na pasjih tačkah, zato bodi previdna pri sprehajanju svojega kužka v poletnih mesecih.

Psi hodijo po prstih

Psi za razliko od ljudi, ki večino naše teže prenašamo na pete, psi svojo težo prenašajo na prste, kar pomeni, da so njihove prstne kosti zelo pomembne.

Psi se potijo ​​skozi tačke

Notranja plast kože na pasji tački vsebuje žleze znojnice - te prenašajo znoj v zunanjo plast in preprečujejo, da bi se blazinice izsušile. Tako kot ljudje, če je pes živčen ali pod stresom, bodo tudi njegove bolj ''vlažne''.

Pasje tačke lahko dišijo po pokovki

Ste kdaj opazili, da šape tvojega psa dišijo po pokovki ali koruznem čipsu? Ker so pasje tačke vedno v stiku s tlemi, poberejo veliko mikroorganizmov. Kombinacija teh mikroorganizmov in vlage, ki nastane zaradi potenja pa ustvarijo ''slan'' vonj.

Psi uporabljajo svoje tačke kot ''stresne kroglice''

Če tvoj kuža začne pretirano lizati ali žvečiti svoje tačke, je to lahko znak, da je pod stresom. Prekomerno lizanje ali žvečenje lahko povzroči okužbe tačk.

Tudi psi imajo imajo palce

No, ne ravno – toda pasji krempelj naj bi bil enakovreden človeškemu palcu. Večina psov ima na sprednjih nogah ''pete'' kremplje, nekatere pasme pa jih imajo tudi na zadnjih nogah. Sestavljeni so iz kosti in mišic – peti kremplej za psa, ki je hišni ljubljenček nima neke uporabne vrendosti. Mogoče le to, da si z njim pomaga držati kost, ki jo grize.

Nekateri psi imajo med prsti plavalno kožico

Psi, ki so znani po svojih plavalnih sposobnostih imajo med prsti plavalno kožico. Pasme, ki jo imajo so: novofundlandci, portugalski vodni psi, ...

Vse pasje tačke so različne!

Kljub temu, da so vse pasje tačke sestavljene iz petih delov še vedno obstaja več ''vrst'' pasjih nog. Če samo pogledaš noge od pasme bull terier ali recimo hrt boste vedeli o čem govorim.

Prepričana sem, da ste izvedeli kaj novega in boste še bolj pozorni na tačke tvojega kosmatinca. Ne pozabi, da je njihova nega nekaj najbolj pomembnega.

Avtor LovingPaw

Deli:

Pravkar dodano na vaš seznam želja:
moj seznam želja
Pravkar ste dodali ta izdelek v košarico:
Pojdi v košarico