Velike akcijske cene in ODPRODAJA zalogKLIK ZA AKCIJE

Leto je naokoli in čeprav smo se vsi zelo veselili decembra, je Bibo čakal še malček manj lep opravek. Kot vsako leto, sem jo tudi tokrat peljala na cepljenje in izkoristila priložnost, da od veterinarke dobim kakšen strokovni nasvet. Danes bom z vami delila znanje, kar ga imam o cepljenju ...

FeLV in RCP

Biba je vsako leto cepljena proti FeLV oziroma mačji levkozi ter RCP oziroma mačji kugi in prehladu. Cepljenje proti mačji kugi se priporoča za vse mačke, tako prostoživeče kot notranje, saj naj bi to bolezen lahko prinesli v hišo tudi ljudje s čevlji. Proti levkozi pa se cepijo zunanje mačke oziroma vse mačke, ki gredo iz hiše in so lahko posledično vpletene v mačji pretep ali spolne odnose. Bolezen se namreč prenaša s kontaktom z drugimi mačkami. Cepljenje mačk ni zakonsko obvezno, vendar ga veterinarji priporočajo.

Steklina

Cepljenje proti steklini prav tako ni obvezno za mačke, ki živijo znotraj Slovenije. Priporočajo ga tistim, ki živijo na meji s Hrvaško. V primeru potovanja z muco čez mejo, pa jo morate 3 tedne pred odhodom obvezno cepiti proti steklini. To je pogoj, da lahko potuje izven meja Slovenije.

Moje mnenje o cepljenju ...

Načeloma sem proti vsemu kar ni ''naravno'' - kar v naravi ne najdemo in so znanstveniki proizvedli v laboratorijih. Iz tega vidika imam dvome in ne morem trditi, da cepljenje ne povzroča nobenih stranskih učinkov. Ampak ta tema je zelo pereča tudi glede ljudi, zato se sama ne bom spuščala v to ''kaj je prav in kaj ni''. Pravega odgovora verjetno sploh ni, vsak se odloča po svoji vesti.

In zakaj sem se jaz odločila za redno cepljenje? Zato, ker je moj prejšnji mucek Muri zaradi tega zapustil ta svet. Bil je notranji in zunanji muc, ampak zelo rad se je potepal. Od drugih mačk se je nalezel mačje levkoze in njegovo zdravje je začelo pešati. To se je poznalo predvsem na imunskem sistemu, ki ga bolezen popolnoma oslabi, z leti uniči. Vedno je bil prehlajen, rane se mu niso celile, krvavitve ob ranicah se niso ustavile, posledično je doma veliko počival in bil zelo miren.

K veterinarju smo ga peljali, ker mu je že nekaj časa kapljalo iz nosu, kot prehlajenemu človeku. Takoj je opazil, da so to posledice oslabljenega imunskega sistema in krvna preiskava je potrdila njegove dvome. Muri je bil FeLV pozitiven. Bolezen sama muca dejansko ne ubije, tako kot pri ljudeh z AIDSom, ki imajo tako zelo oslabljen imunski sistem. Lahko pa umrejo od prve manjše ukužbe z virusom ali bakterijo. Veterinar je povedal, da mucek že zelo trpi, čeprav tega ne zna povedati. Dodal je, da bo z muckom vse huje in huje. Odločili smo se, da ga uspavamo. Ja... najtežja odločitev v mojem življenju. Posloviti se od živega bitja, ki ti je lepšal vsak dan. Ampak v igri ni bilo samo to, da bo on trpel. Temveč tudi Bibino življenje. Brez težav bi nanjo lahko prenesel bolezen, zato žal ni bilo izbire. Biba je bila na srečo na pregledu negativna. Tistih 10 minut, ko sem v čakalnici prestrašeno čakala Bibine rezultate, sem si prisegla, da jo bom cepila vsako leto. In to je moj razlog. Moja osebna izkušnja.

Kaj pa cena?

Cene se definitivno spreminjajo od veterinarja do veterinarja. Tukaj ni enotnega odgovora. Jaz sem za oboje skupaj plačala 32€. S tem, da vedno naredijo zraven še temeljit pregled mucke - fizični pregled telesa in ustne votline, pregled ušes, temperature, poslušanje srca in tehtanje. Tega nisem nikoli doplačala. Veliko mi pomeni, da si kljub temu, da cepljenje traja pol minute, vzamejo 20 minut in opravijo temeljit pregled ter so na voljo za vsa vprašanja. Poleg vsega pred pregledom mucko nekaj časa božajo, da se lažje sprosti.

No, to pa ni vse, izvedela sem tudi nekaj praktičnih nasvetov glede mačje prehrane, o katerih bom govorila prihodnjič!

Do takrat pa leeep pozdrav,
Deborah in Biba ❤️

Avtor LovingPaw

Deli:

Pravkar dodano na vaš seznam želja:
moj seznam želja
Pravkar ste dodali ta izdelek v košarico:
Pojdi v košarico