Velike akcijske cene in ODPRODAJA zalogKLIK ZA AKCIJE

Moj Shih-Tzu z imenom Tango ima že od majhnih tačk malce bolj občutljive analne žleze na katere moramo biti pozorni. Prvič je imel hudo vnetje tri leta nazaj, ko je bil star skoraj leto dni. Vse od takrat smo pazili na praznenje in znake ... do pred mesecem dni, ko se je zadeva ponovila. Zakaj? Kako? Vse vam opišem spodaj ...

Najprej nekaj o samih analnih žlezah

Kuža ima pri zadnjični odprtini dve analni žlezi, razporejeni kot ura: 8:20. To so vonjalne žleze, ki proizvajajo izloček s specifičnim vonjem. Zakaj jih imajo?

Saj poznate dejstvo, da si kužki najprej povohajo zadnjice, ko se srečajo. No, v analnih žlezih se nahajajo feromoni, s katerimi živali označijo svoj teritorij. Z vohanjem spoznata informacije eden o drugemu - lahko bi ironično vse skupaj imenovali 'pasje medmrežje'. Drugemu kužku povedo spol, spolni cikel ter celo njihovo zdravstveno stanje.

V analnih žlezah se nabira temno rjav izloček s specifičnim vonjem, ki vsebuje bakterije, fermone in odvečne epitelne celice. V preteklosti so analne žleze imele veliko vlogo - seveda dokler so še psi živeli v divjini. Danes imajo funkcijo označevanja na določenem teritoriju.

Zakaj je pomembno pravilno čiščenje analnih žlez?

Čiščenje analnih žlez je pomembno, vendar moramo to izvajati PRAVILNO. Še vedno velja, da je čiščenje analnih žlez dovoljeno v vseh pasjih salonih kot osnovna nega. Vendar pozor! Takšno preventivno stiskanje lahko naredi več škode kot koristi. Zakaj?

Žleze s izjemno občutljive in pogosto lahko pri stiskanju pride do manjših poškodb. Seveda ta poškodba lahko v prihodnje stvar še poslabša in zapre izvodilo. Tukaj nastane težava pri izločanju. Hkrati se lahko mišični tonus v žlezi oslabi - primer balona: bolj ga spuščamo, bolj je mlahav.

Vnetje žlez - zakaj, kako in predvsem: lastna izkušnja

V primeru vnetja analnih žlez seveda moramo takoj obiskati veterinarja, ki bo žleze na strokoven način izpraznil, razkužil in dal primerna zdravila za pomiritev težave.

Kako izgleda vnetje analne žleze?

Ob zadnjični odprtini zelo zelo hitro nastane velika bula, ki je pordela in kužka to seveda moti, boli. Nastane tako imenovan ognojek (absces). Ta ognojek je skozi čas lahko tako velik, da dobesedno razstopi steno in se odpre. Kuža ima kasneje dejansko odprto rano, skozi katero se izteka gnoj.

Vse skupaj kužka zelo boli. Boli ga tako samo iztiskanje vnetne žleze, kot tudi kasneje, ko se morebiti celotna zadeva odpre, izteka. Če se takšna situacija ponavlja pogosto tekom življenja kužka, lahko pride tudi do rakavih obolenj.

Kaj povzroča vnetje?

Vzroki za vnetja so lahko različni. Zagotovo pa so najpogostejši naslednji:

  • nepravilna prehrana
  • preveč priboljškov in nepravilno doziranje prehranskih dodatkov
  • obremenjenost z glistami
  • po zdravljenju z antibiotiki
  • lahko tudi stresne situacije
  • sicer redko, ampak je debelost lahko tudi faktor nastajanja

Najina izkušnja:

Zvečer sem med umivanjem zatipala bulo ob zadnjični odprtini. Seveda sem takoj vedela, da gre ponovno za vnetje analnih žlez. Nisem oklevala in takoj zjutraj sem poklicala veterinarja (mi zaupamo samo veterini Toplica - dr. Matko). Seveda so mu tam žleze takoj očistili, primerno razkužili, izpraznili in mu dali potrebne antibiotike, da se prepreči okužba. Prejel je tudi protibolečinske tablete.

Med samim praznenjem analnih žlez je Tango jokal. Kužka to zelo boli, na kar me je veterinarka večkra opozorila tekom postopka. Opozorila me je, da se ta bula lahko slej kot prej odpre in iz nje prične teči gnoj. Po obisku je bil Tango seveda v bolečinah in precej bolj miren, kot sicer. Paziti sem morala, da si ni z lizanjem dražil odprtino.

ČAKANJE PRI VETERINARJU (VETERINA TOPLICA)

Kakšnega pol dneva po obisku veterinarja mu je bulica počila - kot napovedano. To je še dodatno povečalo njegovo bolečino, vendar moram priznati, da je vse skupaj prenesel kot pravi korenjak.

Vsak večer sva mu z možem rano lepo očistila, odstranila morebitne nabrane dlake. Že po dveh dneh se je videlo, da se je rana pričela celiti in celotno stanje se je izboljševalo. Antibiotike smo jemali 10 dni, protibolečinske pa samo 3 dni, saj potem ni bilo več potrebe.

Po cca. 7 dneh je bilo stanje že dokaj normalnizirano - vsaj kar zadeva samega obnašanja Tanga. Zakaj? V času, ko je bilo vnetje na vrhuncu, ni mogel povsem normalno hoditi, saj se je neprestano vsedal na ritko. Seveda zaradi bolečin pri hoji. Naj pa povem, da je blato ves čas normalno izločal in pri tem ni bilo težav.

Zakaj je do tega prišlo? Meni je bilo vse jasno v trenutku. Kan ima hrano za velike pasme. Tango je pravi kradljivec in zadnje 3 mesece mu je pridno 'kradel' hrano iz posode. Čeprav sem skušala paziti, se je vendarle dogajalo. No, tukaj tiči razlog njegovega vnetja.

Ko je imel prvič pri nekaj mesecih vnetje, sem takoj zamenjala prehrano in vse od takrat je bilo perfektno. Dokler se ni pričelo dogajati ravno to.

Kaj svetujem vsem?

Da izbirajo kar se da kvalitetno in SVEŽO hrano za svojega kužka. Naj bodo pozorni na analne žleze in čudno obnašanje kužka - drsanje po ritki, lizanje ritke itd. V kolikor kužka vozite k pasjemu frizerju, vam priporočamo, da mu posebej rečete naj ne prazni analnih žlez. Zakaj? Zaradi nepravilnega ali nepopolnega praznjenja lahko pride do več škode, kot koristi. Raje ga peljite k veterinarju, kjer bo ocenil, če je žleze sploh potrebno sprazniti.

Če pride do vnetja, ne delajte panike, ampak ga odpeljite k veterinarju, ki mu zaupate. Postopek praznjenja bo boleč in kuža BO JOKAL. To ne pomeni, da je veterinar grob, ne zna delati itd. Ta postopek je zanj zelo boleč, kot tudi kasneje okrevanje. Ampak: potrpite skupaj z njim. Delajte po navodilih veterinarja in celotno stanje se bo kmalu izboljšalo.

Celoten proces sem sicer slikala, vendar so slike zelo nazorne. V kolikor želite videti, vam jih lahko na vašo željo pošljem. Javite mi na: info (afna) lovingpaw.si

Avtor LovingPaw

Deli:

Pravkar dodano na vaš seznam želja:
moj seznam želja
Pravkar ste dodali ta izdelek v košarico:
Pojdi v košarico