Velike akcijske cene in ODPRODAJA zalogKLIK ZA AKCIJE

Ste se kdaj vprašali, ali vaš pes vidi svet enako kot vi? Psi vsekakor vidijo stvari drugače kot ljudje, velika razlika pa je večinoma posledica barve.

Torej, kakšne barve vidijo psi? Obstaja veliko mitov o barvnem vidu psov. Berite naprej, če želite izvedeti kako psi vidijo ...

Ali psi vidijo samo črno-belo?

Morda so vam že povedali, da lahko živali, še posebej psi, vidijo le črno-belo. To je bilo dolgo prepričanje, vendar so znanstveniki zdaj potrdili, da je to mit.

V očesu so stožčasti fotoreceptorji odgovorni za ustvarjanje zaznave barve. Ker imajo psi te stožce, ima vaš pes dejansko uporabno raven barvnega vida.

Pravzaprav obstaja le ena žival, za katero je bilo potrjeno, da vidi le črno-belo, ker nima stožcev v očeh. Ta žival je riba skat.

Kakšne barve vidijo psi v primerjavi z ljudmi?

Kljub temu oči vašega psa še vedno ne delujejo enako kot vaše človeške oči. Za gledanje v polni barvi ima človeško oko tri stožce – po enega za rdečo, modro in zeleno.

Po drugi strani pa imajo oči vašega psa le dva stožca – modro in rumeno. To se imenuje dvobarvni vid in pomeni, da vaš pes sicer še vedno vidi barvo, vendar je njegovo zaznavanje le-teh v primerjavi s človekom utišano. Največja razlika je v tem, da psi ne morejo obdelati rdeče svetlobe, zaradi česar lahko težko razlikujejo določene barve.

Oglejte si to spletno stran, ki prikazuje primerjavo človeškega in pasjega vida …


Ali so psi barvno slepi?

Ker imajo pasje oči modre in rumene stožce, vaš pes ne more zaznati rdeče ali zelene barve. To tudi pomeni, da ne morejo zaznati odtenkov, ki vsebujejo eno od teh barv, kot so oranžna, roza ali vijolična.

Psi najbolje zaznavajo odtenke modre, rumene in sive. Nekateri vedenjski testi so pokazali, da imajo težave pri razlikovanju rdeče od zelene in včasih vidijo zeleno kot sivo.

Kakšne barve vidijo psi ponoči?

Drugo splošno prepričanje je, da imajo psi nočni vid. Mnogi verjamejo, da psi dobro vidijo tudi v trdi temi. To je mit, saj je za pravilno delovanje oči pri vseh živalih potrebno nekaj svetlobe.

Vendar pa je, tako kot večina mitov, v njem tudi delček resnice. Psi lahko normalno vidijo s samo 15 % svetlobe, ki bi jo potrebovalo človeško oko. Torej, čeprav nimajo popolnega nočnega vida, ponoči še vedno vidijo bistveno bolje kot mi.

Psi so se razvili tako, da imajo v očeh veliko gostoto palic, verjetno zato, da bi jim pomagali pri nočnem lovu. Te palice vsebujejo celice, ki so občutljive na šibko svetlobo, in omogočajo psom, da ponoči vidijo veliko bolje kot ljudje.

A čeprav lahko psi v nekaterih situacijah vidijo veliko bolje kot ljudje, svojega psa še vedno ne želite pustiti v zelo temnih prostorih. V črni temi ne bo videl nič bolje kot človek.

Kako psi vidijo ljudi?

Psi in ljudje ne vidijo samo barv različno. Imamo tudi različne stopnje ostrine vida. To lahko vpliva na to, kako vaš pes vidi vas in druge ljudi.

Večina psov ima vid 20/75, kar pomeni, da če stojijo 20 čevljev od predmeta, ga bodo videli tako dobro kot človek, ki stoji 75 čevljev stran. Delno pa je to odvisno od pasme. Labradorce pogosto uporabljajo kot pse opazovalce, saj so jih sčasoma vzrejali za boljši vid. Tako lahko vidijo bližje vidu 20/20.

To pomeni, da če stojite pri miru, daleč od svojega psa, vas bo morda težko videl. Psi bolje vidijo premikajoče se predmete kot mirujoče, zato je večja verjetnost, da vas bo vaš pes prepoznal, če naredite kakšen gib ali gesto, ki je edinstvena za vas. Morda vas bo prepoznal tudi po vonju ali sluhu, preden vas bo videl.

Kaj pa slepi psi?

Nazadnje se nekateri sprašujejo, kakšno je življenje njihovega psa, če pes oslepi. Preprost odgovor je, da medtem ko gre večina slepih psov skozi obdobje prilagajanja, slepi psi običajno živijo zelo srečno, polno življenje.

Vid ni primarno čutilo za pse in so se za oblikovanje vtisa o svetu navajeni zanašati na vonj, sluh in teksturo. Zato se slepi psi pogosto zelo dobro znajdejo tudi na mestih, ki jih ne poznajo dobro.

Psi se zelo dobro prilagodijo izgubi vida in še vedno uživajo v številnih dejavnostih, ki jih počnejo videči psi: sprehodi, vožnje z avtomobilom, bivanje zunaj, tek po parku, igranje z drugimi psi in celo lovljenje veveric!

Avtor LovingPaw

Deli:

Pravkar dodano na vaš seznam želja:
moj seznam želja
Pravkar ste dodali ta izdelek v košarico:
Pojdi v košarico