Velike akcijske cene in ODPRODAJA zalogKLIK ZA AKCIJE

Najverjetneje že ptički pojejo o tem kako koristen je med za vse nas in tudi tvojega kosmatinčka. Med že od nekdaj velja za cenjeno hranilo. Med je sestavljen iz fruktoze, glukoze, aminokislin, beljakovin in mineralov (natrij, kalij, magnezij, železo, kalcij).

Verjetno si se ob branju zgornjega odstavka vprašala na kakšen način je lahko med koristen za tvojega kužka. V nadaljevanju ti bom predstavila kako vse lahko z medom pomagaš svojemu kužku.

Alergije

Na žalost se vse več lastnikov kosmatinčkov srečuje z različnimi alergijami. Če se tvoj kosmatinček ''bori'' s sezonskimi alergijami je med prava rešitev za ta problem. Med vsebuje cvetni prah v sledovih. Tako lahko s tem, ko ga kužku počasi vnašaš v telo s tem dosežeš, da njegovo telo začne ustvarjati protitelesa. Pomlad in čas cvetenja ter s tem povišane količine cvetnega prahu povzročijo alergije. Če pa ima kuža dovolj ta poskrbijo, da ne pride do alergij. Bodi pozorna na to, da svojega kužka hranite z ekološkim lokalnim medom, ki vsebuje okoliški cvetni prah.

Težave s kožo

Če se pri tvojem kužku pojavijo težave s kožo kot so: ugrizi žuželk, ekcem, razne rane ali celo hot spot (akutni vlažni dermatitis), si pri teh težavah lahko pomagaš z lokalnim nefiltriranim medom. Surov in nepasteriziran med ima antibakterijske ter proti glivične učinke. Tako pri težavah s kožo tak med nanašaš direktno na kožo, vendar bodi pozorna, da dlako kjer boš nanesla med dobro ''umakneš'', saj bo zaradi njega zlepljena skupaj.

Več o blagodejnih učinkih medu pri težavah s kožo si lahko prebereš tukaj.

Pri težavah s kožo priporočamo, da mu jo najprej pomirite z naravnimi sredstvi. Priporočamo Loving Paw Medeno milo iz 100% slovenskega medu in kamiličnega čaja, ki je idealno za pomiritev raznih alergijskih reakcij, ekcemov in težav.

Bolezni dihal

Med blagodejno vpliva na dihala in požiralnik. No to zagotovo že veš. Si vedela, da tako dober tudi za tvojega kužka? Med naredi pravi čudež pri pomirjanju vnetega ali srbečega grla. Z njim lahko svojemu kužku pomagaš tudi takrat, ko ima kužni kašelj. Kaj je to si lahko prebereš tukaj. Z njim mu lahko pomagaš tudi kadar je prehlajen. Med mu namaži naprimer na Lickimat podlogo ali dodaj v hrano. Bodi pozorna na to, da z medom ni dobro pretiravati!

Težave s prebavo

Ima tvoj kužek redne težave s prebavo? To pomeni, da ima dlje trajajoče zaprtje ali diarejo. Majhna žlička medu na dan, naj bi pomagala tudi pri teh težavah. Med naj bi blagodejno vplival na pasji želodček. Ne pozabi, če ima tvoj kuža probleme z zaprtjem, bosta ta problem rešila tudi z zadostno količino popite vode.

Veliko smo zapisali tudi v članku: Zakaj moj kuža bruha rumeno.

Pri zdravi prebavi imajo pomembno vlogo probiotiki in prebiotiki. Probiotiki so živi organizmi, ki pomagajo pri presnavljanju hrane in ''izbiranju'' koristnih snovi iz nje. So snovi, ki pomagajo pri rasti in razvoju koristnih črevesnih mikroorganizmov v črevesju.

Težave s prekomerno težo

Narejene o bile raziskave, ki so pokazale, da naj bi uživanje medu upočasnil željo po hrani. Med je sestavljen večinoma iz sladkorjev, le ti pa se v telesu drugače razkrajajo kot navaden sladkor. Tako med na tak način upočasni prebavo in pretvorbo glukoze. Ampak pri dodajanju bodi res pozorna preveč teh sladkorjev bo naredilo več težav kot koristi!

Ostali koristni izdelki, ki jih najdemo v čebeljem panju

Čebelji vosek se uporablja za gradnjo panja. Vosek stopi in ga zmešaj z oljem. S to mešanico lahko svojemu kužku namažeš tačke ali komolce.

Z matičnim mlečkom se hranijo čebelje ličinke. Si vedela, da lahko matičen mleček navadno delavsko čebelo spremeni v matico? Z njim lahko svojemu kužku zagotoviš večjo vzdržljivost.

Poleg cvetnega prahu, čebele v panj prinesejo tudi smole iz dreves in rož. Te smole se nato v panju spremenijo v propolis. Propolis je tudi vezivo, ki satje naredi bolj trdno in obstojno. Je naravni antibiotik, ki se uporablja za nego okužb. Lahko uporabljate tudi propolisove prehranske dodatke - priporočamo Apipet, ki so edini prehranski dodatki s propolisom na svetu.

Cvetni prah je vir hrane za čebele. Cvetni prah pri kužkih čisti poškodovane celice in proste radikale, ki se nahajajo v telesu. Tako je zelo koristno, če ga tvoj kužek ''pomotoma'' zaužije na sprehodu.

Koliko medu lahko dobi moj kuža?

Tako kot pri drugih živilih se tudi med odmerja po teži tvojega kužka.

  • do 5 kg: 1/4 čajne žličke na dan.
  • od 5 do 10 kg: 1/2 čajne žličke na dan.
  • od 10 do 30 kg: 1 čajna žlička na dan.
  • nad 30 kg: 2 čajni žlički na dan.

Z dodajanjem medu začni počasi, da se kuža navadi okusa. Pri dodajanju cvetnega prahu bodi še bolj počasna pri uvajanju. Vedno bodi pozorna na to kako kuža reagira na med in se ob morebitnih spremembah pogovori z veterinarjem ali prehranskim svetovalcem za pse!

Avtor LovingPaw

Deli:

Pravkar dodano na vaš seznam želja:
moj seznam želja
Pravkar ste dodali ta izdelek v košarico:
Pojdi v košarico