Velike akcijske cene in ODPRODAJA zalogKLIK ZA AKCIJE

Ko gre za odkrivanje vonja, ljudje proti psom, slednji brezpogojno zmagajo. Znanost ocenjuje pasjo sposobnost zaznavanja vonjev od 10.000 do 100.000-krat večja od naše.

Ko vdihnete skozi nos, uporabljate enak prehod zraka tako za dihanje kot vonj. Nos vašega psa pa vključuje gubo tkiva, ki ločuje obe funkciji. Tako človeški kot pasji nos vsebujejo kostne turbine ali plošče, v pasjem nosu pa je mikroskopsko majhna, gobasta membrana, ki vsebuje dišeče celice.

Če bi lahko tako kot harmonika razgrnili vse razpoke te membrane, je skupna površina lahko velika do 60 kvadratnih centimetrov.

Psi so tako vrhunski vohači, da so usposobljeni zaznati neverjetno paleto vonjev, vključno z vonjavami številnih motenj in bolezni, ki prizadenejo ljudi, med katerimi je najnovejši novi koronavirus SARS-CoV-2, ki povzroča COVID-19.

Konec septembra je letališče v Helsinkih na Finskem začelo štirimesečni poskusni program, v katerem pse, ki vohajo koronavirus, testirajo na COVID-19.

Na podlagi teorije, da bolniki dišijo drugače kot zdravi ljudje, raziskovalci upajo, da bodo dokazali, da so psi sposobni s svojim izrednim vohom prepoznati ljudi, ki so bili izpostavljeni SARS-CoV-2.

Brezplačni, neinvazivni testi COVID v manj kot minuti

Med štirimesečnim preizkusom je potovanje prostovoljno in ostane anonimno. Vsak prostovoljec dobi bris, ki ga obriše čez kožo in nato skozi odprtino v steni spusti v skodelico na drugi strani. Usposobljeni pes na drugi strani stene povoha vzorec in vodniku da znak, če zazna koronavirus. Vgrajen je sistem stene in skodelice, ki ločuje potnike in pse ter ščiti upravljavce.

Po besedah ​​Anne Hielm-Björkman, raziskovalke z univerze v Helsinkih, so bili psi usposobljeni za vohanje vsakega vzorca v manj kot 10 sekundah, test (ki je brezplačen) traja manj kot minuto popotnikovega časa.

Potniki s pozitivnimi testi vohanja so napoteni na zdravstveno oskrbo

Vse potnike, ki obiščejo informacijsko/testno točko spodbujajo, da po preizkusu vohanja opravijo standardni test na koronavirus. Ne samo za potrditev ugotovitev psov, ampak tudi zato, da lahko raziskovalci spremljajo njihovo splošno natančnost. Tveganja za okužbo psov skorajda ni, saj se blazinice prenašajo skozi luknjo v steni in prostovoljci nimajo neposrednega stika z živalmi.

Psi so tudi usposobljeni za odkrivanje vonjav na daljavo in bodo ves čas preskušanja nadzorovani in testirani na protitelesa.

COVID-vohajoči psi proti laboratorijski testni opremi

Šestnajst psov je bilo usposobljenih za program v Helsinkih, pri čemer so štirje od 16 - vseh pasem - prvi začeli delati. Od preostalih 12 jih je šest psov ob začetku programa še vedno treniralo, šest drugih pa ni bilo odločenih, da zmorejo delati v hrupnem letališkem okolju. Cilj je, da so v vsaki izmeni na mestu štirje psi, pri čemer dva psa delata, druga dva pa počivata.

Natančnost sposobnosti psov, da zaznajo COVID-19, je spodbudna.

Predhodni testi, ki so jih izvedli veterinarski raziskovalci z univerze v Helsinkih, kažejo, da so psi sposobni virus odkriti s skoraj 100-odstotno gotovostjo nekaj dni pred pojavom simptomov.

Obstoječi laboratorijski testi virusa ne morejo zaznati že takoj, vendar psi to zmorejo. Poleg tega psi zahtevajo veliko manjši vzorec, kot ga uporabljajo testi PCR. Neverjetno je, da medtem, ko psi za identifikacijo virusa potrebujejo le 10 do 100 molekul, laboratorijska oprema zahteva 18.000.000 molekul!

Skoraj vsi helsinški psi za vohanje so že v preteklosti opravljali delo z odkrivanjem vonjav; kako dolgo traja, da se vsak pes nauči prepoznati virus, je odvisno od njegovega ozadja. Kössi, 8-letna mešanica Greyhound z veliko predhodnimi izkušnjami pri prepoznavanju bioloških vzorcev, se je v samo sedmih minutah naučila prepoznati vonj.

Katere so druge države, ki preizkušajo COVID-vohanje psov?

Medtem, ko je preizkušanje v Helsinkih večje in daljše, pa tudi številne druge države preučujejo možnosti za testiranje pasjega koronavirusa. Povzetek po Time.com:

• V Veliki Britaniji znanstveniki in drugi strokovnjaki z univerze Durham, Londonske šole za higieno in tropsko medicino (LSHTM) in neprofitni psi za medicinsko zaznavanje skupaj sodelujejo pri študiji, ki jo financira vlada, da bi testirali sposobnost psov za odkrivanje COVID-19. Cilj je usposobiti in razporediti pse, ki vohajo koronavirus, v šolah, letališčih in na drugih javnih mestih, da bi okrepili obstoječe programe testiranja nosnih brisov.

• Podoben program usposabljanja za pilote na Veterinarski šoli Univerze v Pennsylvaniji je bil napovedan maja letos.

• Skupina raziskovalcev v Franciji je na podlagi testov PCR zbrala majhno število vzorcev ljudi, ki so bili pozitivni na COVID-19, in ugotovili, da lahko psi smrkarji virus odkrijejo z blazinicami znoja pod pazduho.

• V Nemčiji so raziskovalci z usposobljenimi psi, ki vohajo koronavirus, izvedli majhno pilotsko raziskavo, ki je pokazala, da so psi lahko razlikovali med vzorci, pozitivnimi na koronavirus ter kontrolno skupino s povprečno stopnjo občutljivosti 83% in stopnjo specifičnosti 96% že po tednu dni treninga.

Stopnje psov sicer niso tako natančne kot hitrosti hitrih antigenskih testov za COVID-19, toda preizkusi psi 'vohljači' ne zahtevajo neprijetnega brisanja nosu in rezultati se vrnejo v nekaj sekundah v primerjavi s približno 15 minutami.

Avstralija in Združeni arabski emirati izvajajo tudi pilotske programe za pse vohljače za koronavirus.

Avtor LovingPaw

Deli:

Pravkar dodano na vaš seznam želja:
moj seznam želja
Pravkar ste dodali ta izdelek v košarico:
Pojdi v košarico