Moje rojstnodnevno darilo tebi: GRATIS DOSYAVA za vseKoda: ROJSTNIDAN

Spregovorimo najprej nekaj o sami osnovi pasje alergije, kaj pravzaprav je alergija in kako nastane ter zakaj. Poznamo veliko različnih vrst alergij, vendar pa je za diagnosticiranje vsekakor potrebno poznati osnove.

Kaj je alergija?

Alergija je stanje pretirane reaktivnosti ali preobčutljivosti imunskega sistema na določeno snov, imenovano alergen. Večina alergenov so beljakovine iz rastlin, žuželk, živali ali hrane.

Izpostavljenost alergenu, običajno večkrat na mesec, senzibilizira imunski sistem. Običajno imunski sistem psa ščiti pred okužbami in boleznimi, z alergijami pa je imunski odziv dejansko lahko škodljiv za telo. Alergije lahko razumemo kot nepotreben normalen imunski odziv na benigni tujek.

Imunske reakcije, povezane z alergijami, so precej zapletene. Večina reakcij vključuje molekule alergenih beljakovin, ki se kombinirajo s protitelesi v krvi in ​​nato pritrdijo na vrsto celice, imenovano mastocit. Mastociti se nahajajo v številnih tkivih po telesu. Ko antigen in protitelo reagirata z mastociti. Slednji sproščajo močne kemikalije, kot je histamin, ki povzročajo lokalno vnetje, kot so rdečina, oteklina in srbenje. To vnetje povzroča različne znake, povezane z alergijsko reakcijo.

Kakšni so simptomi alergij pri psih?

Pri psu je najpogostejši simptom, povezan z alergijami, srbenje kože, bodisi lokalizirano (na enem območju) bodisi generalizirano (po vsem telesu). V nekaterih primerih simptomi vključujejo tudi dihala - s kašljanjem, kihanjem in / ali piskanjem. Včasih lahko pride do izcedka iz oči ali nosu. V nekaterih primerih alergijski simptomi prizadenejo prebavni sistem, kar povzroči bruhanje in drisko.

Kako pogoste so alergije pri psih?

Na žalost so alergije precej pogoste pri psih vseh pasem in porekla. Največ alergij se pojavi po šestih mesecih starosti, večina prizadetih psov je starejših od enega ali dveh let.

So alergije podedovane?

Nekatere alergije naj bi bile podedovane. Podedovana alergija je atopija ali alergija na cvetni prah in rastline.

Katere so pogoste snovi, ki povzročajo alergije (alergeni)?

Zelo veliko snovi lahko deluje kot alergeni. Večina je beljakovin insektnega, rastlinskega ali živalskega izvora, majhne kemične molekule pa lahko povzročijo tudi alergijo. Primeri najpogostejših alergenov so cvetni prah, spore plesni, pršice, izločene kožne celice (podobno kot alergije na hišne ljubljenčke pri ljudeh), beljakovine žuželk, kot je slina bolh, in alergije na nekatera zdravila.

Avtor LovingPaw

Deli:

Pravkar dodano na vaš seznam želja:
moj seznam želja
Pravkar ste dodali ta izdelek v košarico:
Pojdi v košarico