Velike akcijske cene in ODPRODAJA zalogKLIK ZA AKCIJE

Topli dnevi so se pričeli in narava se prebuja. Tako rastlinje, kot tudi živali. Veliko zdravstveno tveganje za pse predstavljajo gosenice hrastovega molja oziroma tako imenovani borov sprevodni Prelec. Kaj morate lastniki o njih vedeti in zakaj se jih morajo kužki izogibati? Preberi ...

Najnevarnejši del teh gosenic so njihove dlačice. Na tisoče majhnih dlačic vsebujejo thaumetopoein, dražilno snov, ki lahko postane resen problem za druge živali. Obdobje največjega tveganja je od maja do julija, ko se gosenice spustijo z dreves in postanejo odrasli molji na tleh.

Hrastov nočni vešč (Thaumetopoea processionea) je sorazmerno majhen vešč. Gosenice živijo predvsem na hrastovih drevesih, rade pa se naselijo tudi na druge drevesne vrste v parkih in gozdovih ter se pogosto pojavljajo v večjih skupinah. V stresnih situacijah ali grožnjah hrastov prelec odvrže dlačice. Vsaka dlaka ima kavelj, ki se zapiči v kožo psa. Posledično se dlačice lomijo in sproščajo svojo dražečo snov. Gosenične dlake živijo več let in so zato nevarne na območjih, kjer se naselijo.

Kako prepoznate nevarne gosenice?

Prepoznavanje gosenic in gnezd je pomembno, da se lahko pravočasno odzovete in zaščitite svojega psa.

Gosenice imajo črne glave in telesa, prekrita z dolgimi belimi dlakami, ki vsebujejo strupeno snov. Gnezda so običajno v obliki kupole ali kapljice s premerom, podobnim premeru teniške žogice. Sprva so gnezda bela, sčasoma pa spremenijo barvo in dobijo rjavo barvo.

Gnezdo sprevodnega prelca oziroma hrastovega molja

Kaj se zgodi, če je vaš pes v stiku z gosenico?

Če pes pride v stik z gosenico ali njenimi gnezdi in dlačice zaidejo v nos/usta, se lahko pojavijo reakcije, kot so slinjenje, otekanje jezika, vnetje očesne veznice, bruhanje, težave z dihanjem in otečena usta.

Če dlačice zaidejo v pljuča, se lahko pojavijo različne težave s pljuči. Če dlačice pridejo v prebavni trakt z zaužitjem, lahko privede do poškodbe tudi v predelu črevesja.

Otekanje jezika in sluznice v grlu lahko povzroči nevarnost zadušitve. V vsakem primeru je treba prizadetega psa veterinarsko oskrbeti, saj so posledice včasih hude in usodne.

Posledice dlačic so izjemno izjemno neprijetne in nevarne

TAKOJ K VETERINARJU: Če jezik in sluznica v grlu otečeta, obstaja nevarnost zadušitve. V vsakem primeru prizadeti pes potrebuje veterinarsko pomoč, saj so lahko posledice resne.

Kako zaščititi psa?

  • Izogibajte se območij, kjer je povečana pojavnost hrastovega molja
  • Lastniki psov naj bodo pozorni na opozorila. Te izdajo pristojni organi v primeru hude okužbe.
  • Ko potujete po prizadetem območju, mora biti vaš pes na povodcu, da se ne naletite na gosenico.
  • Seznanite se z videzom gosenice in gnezd, da jih prepoznate.
  • Psa pravočasno pokličite v kolikor hodi v bližini gosenic ali gnezd

 

    Avtor LovingPaw

    Deli:

    Pravkar dodano na vaš seznam želja:
    moj seznam želja
    Pravkar ste dodali ta izdelek v košarico:
    Pojdi v košarico